1 Απριλίου 2008

Επιβράβευση

Πήγα χτες στην παρουσίαση του βιβλίου της Ιωάννας Χρήστου "παιδί και ηλεκτρονικό παιχνίδι". Η Ιωάννα Χρήστου είναι φίλη μου από τα χρόνια του γυμνασίου. Μελετηρή από πάντα, ξεχώριζε μέσα στην τάξη. Εχει το χαρακτηριστικό γνώρισμα των ανθρώπων της μελέτης. Νομίζεις ότι είναι αφηρημένη, ενώ το δικό της μυαλό τρέχει με χίλια προς όλες τις κατευθύνσεις. Η μετέπειτα πορεία της, δεν εξέπληξε κανέναν μας. Η Ιωάννα είναι πτυχιούχος του τμήματος κλασικής φιλολογίας της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτη του Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Είναι και Διδάκτωρ. Το διδακτορικό της είχε το θέμα του βιβλίου που παρουσιάστηκε χτες.
Η εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Στην Ελλάδα, η βιβλιογραφία για την επιρροή του ηλεκτρονικού παιχνιδιού στην ψυχοσύνθεση των παιδιών, είναι ελάχιστη. Ετσι λοιπόν, την πρώτη αναζήτηση βιβλιογραφίας την κάναμε μαζί από τον Η/Υ του γραφείου που εργάζομαι. Οπως γίνεται πάντα κάθε της αναζήτηση την οδηγούσε σε πολλά μονοπάτια, έπρεπε να φιλτράρει κάθε φορά τί ακριβώς ήταν αυτό που ζητούσε. Η χάρη της έφτασε μέχρι την Αμερική για αναζήτηση βιβλιογραφίας και μάλλον είναι απο τους λίγους ανθρώπους που πήγε στο "Φρίσκο" και δεν ξέρει πώς είναι η πόλη. Για τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου όμως, ξέρει να σου πεί που ακριβώς θα βρείς το βιβλίο που ψάχνεις.
Αμα τη επιστροφή της στην Ελλάδα έκατσε να βάλει σε τάξη τις σημειώσεις της. Προσφέρθηκα να βοηθήσω αλλά ήταν μάταιος κόπος. Η Ιωάννα έχει αναπτύξει ένα δικό της σύστημα στενογραφίας που ούτε ο καλύτερος γραφολόγος δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει. Παρακολουθούσα από απόσταση κάθε προσπάθειά της, κάθε της λαχτάρα, κάθε της απογοήτευση. Το Αθήνα-Γιάννενα, με δύο παπούτσια πάνινα, ήταν στο πρόγραμμα του κάθε μήνα.
Και έφτασε η πολυπόθητη μέρα που η Ιωάννα με δόξα και τιμή ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Και οι κόποι τόσων χρόνων επιβραβεύτηκαν.
Χτες στην παρουσίαση του βιβλίου ομιλητές ήταν οι κ.κ.Ρόμπερτ Μέλλον αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (κρίμα που δεν ειμαι φοιτήτρια), ο κ. Δημήτρης Γκούσκος, Λέκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Ελευθέριος Γείτονας (τα γνωστά εκπαιδευτήρια Γείτονα) και ο κ. Ιορδάνης Χασαπόπουλος, Δημοσιογράφος.
Ολοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την Ιωάννα, την έρευνα που έκανε και το βιβλίο της που είναι διεύρυνση του θέματος της διδακτορικής της διατριβής.
Οσα μπράβο και εύγε και άριστα πω εγώ, είναι λίγα. Θα πώ μόνο ότι χτες φούσκωνα σαν παγώνι από την υπερηφάνια.

3 σχόλια:

  1. Ο Ρομπερτ Μελλον;; Ο αγαπημενος μου καθηγητης! (ψυχολογια στο παντειο σπουδαζω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εδω κάτω, στο Π τση Κ (Πανεπιστήμιο τση Κρήτης) ο Μελλον ηταν ο αγαπημένος μας καθηγητής. Τυχερούληδες του Παντείου που τον έχετε εκει τώρα. Μας λείπει πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μια μπούρδα