25 Μαΐου 2008

μύθοι για τα ζώα

ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΣ
Μύθος: κρύβει στο χώμα μόνο το κεφάλι της για να μη βλέπει τον κίνδυνο.
Πραγματικότητα: όταν η στρουθοκάμηλος δει τον κίνδυνο, βάζει φτερά στα πόδια!
Οχι μόνο δεν κάθεται να κρύψει το κεφάλι της στο χώμα και να αφήσει το υπόλοιπο σώμα της εκτεθειμένο, αλλά τρέχει με ταχύτητα που φθάνει μέχρι και τα 40 χλμ. την ώρα! Ο «στρουθοκαμηλισμός» της είναι μια παρεξηγημένη συνήθεια που έχει να κάνει με την πέψη της. Για να μπορέσει να χωνέψει το φαγητό της, συχνά τρώει χώμα, γιατί έχει ανάγκη τις πετρούλες και τα μικρά βότσαλα για να αλέσουν την τροφή στο στομάχι της. Οταν το κάνει αυτό, όταν δηλαδή τρώει χώμα, η στρουθοκάμηλος δίνει την εντύπωση ότι κρύβει το κεφάλι της σκάβοντας έναν μικρό λάκκο και αφήνει όλο το υπόλοιπο σώμα της σε δημόσια θέα. Αυτό όμως δεν το κάνει γιατί κινδυνεύει από κάποιον εχθρό αλλά γιατί κινδυνεύει να βαρυστομαχιάσει!


ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ
Μύθος: είναι τυφλή.
Πραγματικότητα: η νυχτερίδα έχει μικροσκοπικά μάτια, τα οποία όμως βλέπουν μέσα στο σκοτάδι και «πιάνουν» φάσματα φωτός, τα οποίαα δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι! Οι νυχτερίδες είναι πλάσματα που δεν συναντάμε συχνά, γιατί κυκλοφορούν τη νύχτα. Αυτή η απόστασή της από την καθημερινότητά μας βοηθά ώστε να συντηρούνται οι φήμες που τη συνοδεύουν, κυρίως εκείνες που έχουν να κάνουν με το αιμοβόρο στιλ της! Το ότι όμως είναι τυφλή είναι ένα μεγάλο ψέμα. Απλώς, τα μάτια της δεν αντέχουν το φως της ημέρας, γι’ αυτό άλλωστε και είναι και νυχτόβια.


ΚΑΜΗΛΑ
Μύθος: η καμπούρα της είναι γεμάτη νερό.
Πραγματικότητα: αν τρυπήσεις την καμπούρα της καμήλας, μόνο νερό δεν θα τρέξει! Αντίθετα, είναι γεμάτη με λίπος. Η καμήλα μπορεί να ταξιδεύει μέρες στην έρημο χωρίς να πιει νερό όχι γιατί κουβαλάει στην πλάτη της μια μίνι υδροφόρα αλλά γιατί όλος ο οργανισμός της είναι έτσι φτιαγμένος από τη φύση ώστε να κάνει οικονομία στο νερό! Κατ’ αρχάς, η καμήλα δεν ιδρώνει! Το τρίχωμά της λειτουργεί αντανακλαστικά στο φως του ήλιου, με αποτέλεσμα να μη συλλέγει τη ζέστη που εισπράττει. Το αναπνευστικό της σύστημα, από την άλλη, της επιτρέπει να «υγροποιεί» την κάθε της ανάσα και να μην έχει απώλεια υγρών! Ολόκληρη η καμήλα είναι ένας μηχανισμός αποταμίευσης νερού που ενυδατώνει τον οργανισμό της με αργό και σταθερό ρυθμό και την κάνει ανθεκτική στη ζέστη και τη δίψα.


ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ
Μύθος: πρέπει να κινούνται για να μην... πεθάνουν.
Πραγματικότητα: σε αυτήν την περίπτωση η πραγματικότητα δεν είναι τόσο μακριά από τον μύθο. Μερικά είδη καρχαριών πράγματι πρέπει να κινούνται συνέχεια για να ανανεώνεται το νερό στα βράγχια τους και έτσι να μπορούν να αναπνέουν, όπως είναι ο λευκός καρχαρίας. Είναι ένας κυριολεκτικά αεικίνητος καρχαρίας. Ισως γι’ αυτό να πεινάει και τόσο πολύ! Τα περισσότερα είδη καρχαρία όμως έχουν μυς που τους επιτρέπουν να μένουν ακίνητοι και η αναπνοή τους να λειτουργεί κανονικά. Το «κουνήσου για να μην πεθάνεις» δεν ισχύει για το 70% των καρχαριοειδών.


ΑΓΕΛΑΔΕΣ
Μύθος: όταν κάθονται, είναι σημάδι πως θα βρέξει.
Πραγματικότητα: η φήμη αυτή βγήκε στην Αγγλία, όπου δεν σταματάει σχεδόν ποτέ να βρέχει! Λογικό είναι πού και πού η αγελάδα που δεν βόσκει κάτω στη λιακάδα να κάθεται για να ξαποσταίνει και να μασάει το χορταράκι της αμέριμνη! Η εικόνα αυτή στην αγγλική εξοχή στα μέσα του περασμένου αιώνα σήμαινε για τους χωρικούς ότι έρχεται βροχή. Αυτή η πρόβλεψη έπεφτε μέσα εφτά στις δέκα φορές!

Λογικό ήταν, γιατί μιλάμε για την Αγγλία, όπου ο ουρανός της στάζει έντεκα μήνες τον χρόνο! Ουδεμία σχέση έχει όμως το πώς και πού κάθεται η αγελάδα με τις προβλέψεις της βρετανικής ΕΜΥ.


ΠΙΡΑΝΧΑΣ
Μύθος: κατασπαράσσουν άνθρωπο σε 30 δευτερόλεπτα.
Πραγματικότητα: η αλήθεια είναι πολύ μακριά από τη φήμη που συνοδεύει τα πιράνχας.
Η κακή φήμη τους οφείλεται κυρίως στα απειλητικά λόγια του κακού Μπλόφελντ στην ταινία «Τζέιμς Μποντ: Ζεις μονάχα δυο φορές». «Μπορούν να κατασπαράξουν άνθρωπο μέχρι το κόκαλο σε 30’’» είχε πει. Οι διάφορες φτηνοπαραγωγές του Χόλιγουντ στα χρόνια που ακολούθησαν ενίσχυσαν κατά πολύ το ψέμα αυτό!

Η αλήθεια είναι ότι είναι επιθετικά και σαρκοβόρα. Αλλά δεν επιτίθενται παρά μόνον όταν κινδυνεύουν, όταν δηλαδή βρίσκονται σε άμυνα. Τα πιράνχας ζουν σε μεγάλες ομάδες ακριβώς για να μπορούν να υπερασπιστούν την αγέλη τους, όταν κάποιος ισχυρότερος, όπως τα δελφίνια των ποταμών, τους επιτίθενται. Εχουν αιχμηρά δόντια, αλλά δεν είναι επιθετικές, φονικές μηχανές που δρουν σε δευτερόλεπτα!


ΒΡΑΔΥΠΟΥΣ
Μύθος: είναι αργός και τεμπέλης.
Πραγματικότητα: ο βραδύπους ή βραδύποδας κοιμάται τουλάχιστον δεκαέξι ώρες το 24ωρο και στο υπόλοιπο της μέρας σέρνεται σαν κουρασμένος. Αυτή είναι πραγματική εικόνα του όταν βρίσκεται σε αιχμαλωσία. Στα κελιά των ζωολογικών κήπων, όπου συνήθως τον βλέπουν οι άνθρωποι, το χαριτωμένο αυτό ζωάκι δεν έχει ούτε να κυνηγήσει για να τραφεί ούτε ανησυχεί για τους κινδύνους που παραμονεύουν. Η ρουτίνα του ζωολογικού κήπου ευθύνεται για τη λάθος εντύπωσή μας. Από αυτήν την άποψη ακόμα και το όνομά του δεν είναι εύστοχο, γιατί ο βραδύπους που ζει στη φύση είναι αεικίνητος! Δεν κοιμάται πάνω από εφτά ώρες μέσα στη μέρα. Βρίσκεται σε εγρήγορση για να βρει τροφή και σκαρφαλώνει από δέντρο σε δέντρο για να προστατέψει τον εαυτό του και την οικογένειά του.


ΧΡΥΣΟΨΑΡΟ
Μύθος: έχει μνήμη 3 δευτερολέπτων.
Πραγματικότητα: το ψάρι θυμάται πολύ περισσότερο! Ακόμα και εβδομάδες μετά μπορεί να θυμάται εικόνες και συμπεριφορές. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Plymouth έπειτα από πειράματα σε χρυσόψαρα που είχαν σχέση με τις συνήθειες των κατοίκων του ενυδρείου. Η εντύπωση που έχουν οι άνθρωποι είναι ότι το ψάρι επαναλαμβάνει την ίδια κυκλική κίνηση στη γυάλα γιατί κάθε φορά ξεχνάει ότι το ίδιο ακριβώς έκανε και μερικά δευτερόλεπτα πριν. Λες και έχει κάπου αλλού να πάει! Ακολουθώντας αυτήν την όχι και τόσο ευφυή εξήγηση που δίνουν οι άνθρωποι για τη συμπεριφορά του χρυσόψαρου στη γυάλα και με τη φήμη να κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα, η «ρετσινιά» για την έλλειψη μνήμης των ψαριών έμεινε! Ομως, δεν είναι αλήθεια.
espresso

3 σχόλια:

  1. ρε φιλε βαλε you tube toed sloth βραδυποδας στα αγγλικα κ δες βιντεακια,κ μετα ες αν θες γι α βαρεμενη ζωη σδ αιχμαλωσια..χαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μια μπούρδα