Μάλλον έχουν λύσει τα όποια προβλήματα της χώρας τους, και έτσι συζητάνε για παιδικά πάρτυ.
Ένα οκτάχρονο παιδί βρήκε τον μπελά του γιατί κάλεσε στο πάρτι του μόνο τους συμμαθητές με τους οποίους έκανε παρέα.
Το σχολείο του κατήγγειλε την υπόθεση στο Κοινοβούλιο της χώρας γιατί παραβίασε τους κανονισμούς, σύμφωνα με τους οποίους, αφού μοίρασε τις προσκλήσεις στο σχολείο, θα έπρεπε να καλέσει όλους τους συμμαθητές του. Θα ήταν πάρτι με μπαλόνια και τούρτα γενεθλίων, φασαρία και πολλά παιδικά γέλια. Ο μικρός το περίμενε καιρό. Δεν κατάφερε όμως να το πραγματοποιήσει όπως το είχε φανταστεί κι αυτό γιατί δεν εκτίμησε σωστά την εμμονή της χώρας του με την ισότητα. Σε αυτή την ηλικία, είναι άλλωστε αναμενόμενο. Όμως η Σουηδία δεν επιτρέπει τέτοιου είδους παρεκβάσεις. Δύο από τους συμμαθητές του δεν πήραν πρόσκληση στο σχολείο από τον 8χρονο και αυτό, σύμφωνα με τους κανονισμούς, συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Η υπόθεση έφτασε στο σουηδικό Κοινοβούλιο και προκάλεσε δημόσια συζήτηση για τις ατομικές ελευθερίες: έχει δικαίωμα ένα παιδί να προσκαλεί όποιον θέλει σε ένα πάρτι, ακόμη κι αν με τις επιλογές του πληγώνει εκείνους που μένουν απ΄ έξω; Ζητήματα όπως αυτό επιλύονται από άλλες κοινωνίες ευκολότερα, αλλά όχι και από τη σουηδική, όπου τα δικαιώματα των παιδιών λαμβάνονται αυστηρά υπόψη μέσω ειδικών κρατικών αντιπροσώπων. Είναι άλλωστε η χώρα όπου τα παιδιά ενθαρρύνονται να προβαίνουν σε καταγγελίες για το σχολείο και την κοινωνία. Παρ΄ όλ΄ αυτά, η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Σώστε τα Παιδιά χαρακτηρίζει τη Σουηδία ως την καλύτερη χώρα για να μεγαλώνει κανείς.Ωστόσο η υπόθεση του 8χρονου μαθητή τοποθετεί την κρατική παρέμβαση σε νέο επίπεδο. Πριν από την έναρξη του μαθήματος το μικρό αγόρι σηκώθηκε όρθιο στην τάξη του, στην πόλη Λουντ της Νότιας Σουηδίας, κι άρχισε να μοιράζει ενθουσιασμένο τις προσκλήσεις.
Τις κατέσχεσε ο δάσκαλος
Όταν ο δάσκαλος παρατήρησε πως δύο παιδιά δεν είχαν πάρει προσκλήσεις, τις κατέσχεσε όλες. «Το ένα από τα δύο παιδιά δεν είχε καλέσει τον γιο μου στο δικό του πάρτι. Το άλλο τού φερόταν άσχημα εδώ και έξι μήνες», εξήγησε ο πατέρας του μικρού μαθητή. Ωστόσο αυτό δεν έπεισε τον διευθυντή, αλλά και μεγάλη μερίδα των πολιτικών. «Πιστεύω πως ο δάσκαλος ενήργησε με τον σωστό τρόπο», επισήμανε ο Λαρς Χάνσον, από το Σουηδικό Φιλελεύθερο Κόμμα, ένα από τα τέσσερα του κυβερνητικού συνασπισμού. «Είναι καθήκον τους να απορρίπτουν κάθε μορφής προσβλητική συμπεριφορά». Σύμφωνα με το σχολείο, αν οι προσκλήσεις διανέμονται εντός των σχολικών εγκαταστάσεων, οι εκπαιδευτικοί έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν την αποφυγή διακρίσεων.
Διχασμένη η κοινή γνώμη
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ στην καθημερινή εφημερίδα της Στοκχόλμης «Dagens Νyheter» έδειξε ότι οι Σουηδοί είναι διχασμένοι στο ζήτημα: το 56% πιστεύει πως το παιδί θα πρέπει να είναι ελεύθερο να επιλέξει ποιους θα καλέσει στο πάρτι του ενώ το 44% υποστηρίζει τους δασκάλους. Η δημόσια συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε θα ληφθεί και η απόφαση για την υπόθεση του πιτσιρικά, πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Στο μεταξύ, το αγοράκι έχει μπροστά του όλο τον καιρό που χρειάζεται για να προετοιμάσει το μεγάλο του πάρτι, όταν θα συμπληρώνει τα 18 του χρόνια. Τότε δηλαδή που θα είναι ελεύθερο να καλεί όποιον πραγματικά θέλει.
ΤΑ ΝΕΑ
30 Ιουνίου 2008
Τι συζητάνε στο Σουηδικό Κοινοβούλιο?
Posted by Το χρυσό ΠιΠι at 10:08
Labels: "εξυπνάδες", γελάσαμε και πάλι, χιουμοράκι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Στην Ελλάδα αν κάποιο παιδί κάνει πάρτυ θα στέλνουν στο σπίτι του την ΣΔΟΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφή