8 Σεπτεμβρίου 2009

τα πάχη μου τα κάλλη μου


Εκτός από ομορφιά, η λιποαναρρόφηση θα μπορούσε να χαρίζει και καλύτερη υγεία, υπόσχονται Αμερικανοί γιατροί. Ανακάλυψαν ότι το υποδόριο λίπος είναι πηγή πολύτιμων βλαστοκυττάρων, ικανών να μετατραπούν στο εργαστήριο σε οποιονδήποτε τύπο ιστού.

«Αναγνωρίσαμε έναν καταπληκτικό φυσικό πόρο» σχολιάζει ο Μάικλ Λονγκέικερ, καθηγητής Χειρουργικής στο Στάνφορντ. Αστειευόμενος, αποκαλεί τα «περισσεύματα» της λιποαναρρόφησης «υγρό χρυσό».

Η μελέτη της ομάδας του δημοσιεύεται την έγκριτη επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα βλαστικά κύτταρα του λιπώδους ιστού μπορούν να μετατραπούν σε τεχνητά πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS), κύτταρα που έχουν τις ιδιότητες των εμβρυικών βλαστοκυττάρων και μπορούν να καλλιεργηθούν για να δώσουν οποιονδήποτε τύπο ιστού στο ανθρώπινο σώμα.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες μπορούσαν να δημιουργήσουν τέτοια τεχνητά πολυδύναμα κύτταρα χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα δέρματος, τα οποία όμως δεν είναι τόσο «ευέλικτα» όσο τα κύτταρα του λίπους.

«Οι ινοβλάστες, δηλαδή τα κύτταρα του δέρματος, πρέπει να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο για τρεις εβδομάδες ή και περισσότερο, προκειμένου να επαναπρογραμματιστούν. Όμως τα βλαστικά κύτταρα του λίπους είναι έτοιμα [να επαναπρογραμματιστούν] από την αρχή» εξηγεί ο καρδιολόγος Τζόζεφ Γου, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Τα βλαστοκύτταρα του λιπώδους ιστού είναι πιο ευέλικτα από τους ινοβλάστες του δέρματος επειδή είναι λιγότερο διαφοροποιημένα, δηλαδή λιγότερο εξειδικευμένα σε συγκεκριμένες λειτουργίες. Μπορούν από μόνα τους να μετατρέπονται σε κύτταρα του λίπους, των μυών ή των οστών.

Προκειμένου να μετατραπούν στα πολύτιμα κύτταρα iPS, τα βλαστοκύτταρα του λίπους πρέπει να υποστούν τους ίδιους γενετικούς χειρισμούς στους οποίους υποβάλλονται και οι ινοβλάστες.

Οι ινοβλάστες, όμως, όχι μόνο απαιτούν περισσότερο χρόνο για να επαναπρογραμματιστούν σε κύτταρα iPS, αλλά πρέπει επιπλέον να καλλιεργούνται πάνω σε κύτταρα ποντικών, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για ενδεχόμενη μόλυνση από ξένους ιούς.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1050466&lngDtrID=252


Ωραία είδηση. Κάνεις το σώμα σου λάστιχο, χαλάς του κόσμου τα λεφτά για να παχύνεις και μετά να αδυνατίσεις με την λιποαναρρόφηση μήπως τυχόν και σου χρειαστούν βλαστοκύτταρα! Αμ με τόσο φάρδυμα-στένεμα δεν θα προλάβεις να τα χρησιμοποιήσεις!5 σχόλια:

 1. Αυτά πλέον δεν θα λέγονται βλαστοκύτταρα αλλά βλαστοκυτταρίτιδα :))))))))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έλα μου ντε!!!
  Θα μου πεις, ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται. Είναι να μη σου τύχει.
  Πάντως η φωτό ανατριχιαστική. :P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κομπίνα για χρήμα μου μυρίζεται εδώ πέρα. Λένε ότι χρειάζεται χρόνο για να μη τα διεκδικήσεις αν είναι από το σώμα σου και να καρπωθούνε τα γκαφρά αυτοί. Ρε άι σιχτίρ... Η μπάκα είναι χρηματιστήριο και το φαγητό μετοχές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μια μπούρδα