17 Νοεμβρίου 2007

Ενα στολίδι από τα παλιά (Παλλάς Παγκρατίου)

















Δεν έχω αναμνήσεις από το Παλλάς, όπως ίσως έχουν οι Παγκρατιώτες. Αλλά τι νοσταλγία ήταν αυτή που με έπιασε χτες. Μου είχαν ήδη πεί ότι είναι ένας από τους πιο παλιούς κινηματογράφους.

Λειτουργεί από το 1925!!! δεν έχει υποστεί πολλές ανακαινίσεις. Ισως και να παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάλειψης.Το εξωτερικό του είναι φτωχικό. Μια τεράστια πινακίδα πάνω από την είσοδο γράφει "ψυχαγωγεί και τέρπει", με καλλιτεχνικά γράμματα, όπως γράφαν παλιά. Το εισητήριο είναι μόνο 5 Ευρώ, αφού είναι β'προβολής. Στην ταράτσα λειτουργεί θερινός.


Το Παλλάς λοιπόν είναι γραφικό, νοσταλγικό, και μεγαλοπρεπές Ολα αυτά μαζί. Η οθόνη του είναι τεραστίων διαστάσεων. Εχει ακόμα τις παλιές καρέκλες, αυτές με το κόκκινο βελούδο (αν λέγεται βελούδο τώρα). Δεξιά και αριστερά έχει θεωρεία, στο πίσω μέρος της αίθουσας έχει άλλο μεγάλο θεωρείο και νομίζω ότι έχει και εξώστη. Πίσω από το μεγάλο θεωρείο, έχει μια πόρτα που σε οδηγεί στο μπάρ και στο καπνιστήριο. Η διακόσμηση είναι λιτή, το μπαρ δεν έχει μεγάλη ποικιλία. Εχει έναν συμπαθέστατο κύριο μεγάλης ηλικίας που εξυπηρετεί τον κόσμο. Οι τιμές και εδώ πολύ χαμηλές.


Αν εξαιρέσει κανείς, τις άβολες καρέκλες (συνήθισε ο κώλος μας στις τεράστιες πολυθρόνες), το κρύο που έχει η αίθουσα, και την περιέργη μυρωδιά που έχουν τα παλιά κτήρια (μεταξύ μούχλας και παλιού), το Παλλάς είναι μουσείο!


Ελπίζω κάποιος από τους αρμόδιους να δώσει προσοχή στο Παλλάς και να ξαναβρεί την χαμένη του αίγλη.


7 σχόλια:

  1. Από τότε που ήμουν παιδί πήγαινα στο Παλλάς, ακόμα και τώρα τις Κυριακές συνεχίζει να δείχνει τα πρωινά ταινίες για παιδιά. Και μένα με έπισε νοσταλγία χθες που πήγαμε, ή ιδια γνώριμη μυρωδιά στην αίθουσα με το που μπήκα μέσα μνήμες ξύπνησαν μέσα μου από το παρελθόν, και μια λύπη που αυτό το στολίδι δεν ανακαινίζεται, θα μπορούσε να ήταν ισάξιο με το Αττικόν, πριν ανακαινιστεί στην ίδια κατάσταση ήταν και εκείνο.
    Δυστυχώς στο Παγκράτι πολύ κοντά στο Πάλλας είναι τα Village.
    Η πρόοδος σιγά σιγά εξωστρακίζει τους παλιούς κινηματογράφους, και μόνο μερικοί νοσταλγικοί, ή όσοι δεν έχουν προλάβει να δουν αλλού μια ταινία πάνε πλέον εκεί. Αν όμως έβαζε το χεράκι του λίγο το υπουργείο πολιτισμού και του ξαναέδινε την αίγλη του τότε πιστεύω, πως δεν 8α είχε για θεατές μόνο αυτούς, αλλά και όλους όσους πάνε στα Village ή σε όποιον άλλο κινηματογράφο που προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις.Μακάρι να το ξαναδούμε όπως όταν ήταν στισ δόξες του και ακόμα καλύτερο, του αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι όντως πάρα πολύ ωραίο και μακάρι να υπάρχει για πολλά χρόνια ακόμα. Ας ελπίσουμε πως θα υπάρξει σχετική κίνηση απ' το υπουργείο πολιτισμού όπως προαναφέρθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στα "70s" είχε όντως Κυριακάτικο ματινέ: επίκαιρα, 2 κινούμενα σχέδια (μικρού μήκους) και μετά την κυρίως ταινία. Είναι ο μόνος παλιός κινηματογράφος στο Παγκράτι και από τους λίγους κλασσικούς. Μακάρι να αντέξει...

    -ΔΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν χρειάζεται να ανακαινιστεί για να αντέξει. Απλά, αντί για τα village ας το προτιμούμε και με την σειρά του και αυτός να μην έχει ψηλές τιμές.

    Και πήγα πριν κάποιο καιρό και είδα μια ταινία. Είχε άλλα 4 άτομα ακόμα. Πολύ ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πηγα σαββατοβραδο και ημασταν ολοι κι ολοι 16!νοσταλγια και συναμα μελαγχολια.νομιζα οτι ημουνα στη δεκαετια του 60!αν εξαιρεση κανεις τις αβολες καρεκλες ολα τα αλλα ειναι οκ.ρετρο οσο δεν παει!καλη συνεχεια στους αγωνιστες υπαλληλους που προσπαθουν να το σωσουν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΥΤΥΧΩς ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΠΑΛΛΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟ ΠΑΛΛΑΣ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΑ 1Ο ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΕΙΧΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ ΘΩΜΑ ΟΜΟΡΦΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μια μπούρδα