4 Δεκεμβρίου 2007

Χιμπατζήδες νικούν φοιτητές σε διαγωνισμό μαθηματικών!


Αν υπήρχε στοίχημα για το νικητή διαγωνισμού μαθηματικών μεταξύ χιμπατζήδων και φοιτητών πανεπιστημίου, οι περισσότεροι θα πόνταραν στους φοιτητές. Όπως αποδείχτηκε όμως, θα έχαναν…
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία έβαλαν απέναντι νεαρούς χιμπατζήδες και προπτυχιακούς φοιτητές μαθηματικών και τους υπέβαλαν σε τεστ απομνημόνευσης αριθμών, με στόχο να μελετήσουν την μνήμη των χιμπατζήδων σε σχέση με αυτή των ανθρώπων.
12 φοιτητές είχαν «αντιπάλους» 12 χιμπατζήδες (τρία ζευγάρια ηλικίας 5 ετών με τις μητέρες τους) και χωρισμένοι σε ομάδες κάθονταν μπροστά σε μια οθόνη αφής στην οποία παρουσιάζονταν νούμερα από το 1 μέχρι το 9. Αφού άγγιζαν το πρώτο νούμερο, τα υπόλοιπα μετατρέπονταν σε λευκά τετράγωνα, στα οποία οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να τοποθετήσουν τους αριθμούς που βρίσκονταν εκεί πριν.
Οι χιμπατζήδες νίκησαν πανηγυρικά, πετυχαίνοντας πολύ μεγαλύτερο αριθμό σωστών απαντήσεων από τους φοιτητές, και αποδεικνύοντας, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι σε συγκεκριμένα τεστ μνήμης είναι πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους. Όπως εξήγησε και ο επικεφαλής της έρευνας, Tetsoro Matsuzawa «οι νεαροί χιμπατζήδες έχουν εξαιρετική μνήμη-πολύ συχνά καλύτερη από αυτή των ανθρώπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μια μπούρδα