28 Δεκεμβρίου 2007

τελος εποχής για τα ζυμαρικά ΑΒΕΖ


έκλεισε και η ΑΒΕΖ μετά από 81 χρόνια λειτουργίας. Για όσους δεν ξέρουν τί ήταν η ΑΒΕΖ, σας λέω ότι ήταν βιομηχανία ζυμαρικών με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Που να τα βγάλουν πέρα οι άνθρωποι που όλα πια είναι εισαγόμενα και ο ανταγωνισμός σκληρός.

Θυμάμαι πάντα να τα τρώω στο χωριό και μου φαινόντουσαν τα πιο νόστιμα μακαρόνια. Λίγο το νερό του χωριού, λίγο το βράσιμο στο γκάζι, λίγο το κάψιμο με το λάδι, ήταν γαστριμαρική απόλαυση για τον ουρανίσκο μου, και πάντα όταν πήγαινα στο χωριό η χαρά μου ήταν μεγάλη όταν μου λέγαν ότι έχει μακαρόνια στο τραπέζι.

Τυχερές που είναι μερικές γενιές που γνώρισαν μάρκες και προιόντα που εχουν μπει πια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας....

25 Δεκεμβρίου 2007

φέρτε μου ουιιιιιιιιιιιιιθκι

«Το νερό της ζωής» - uisge beatha -, όπως λεγόταν στην κελτική διάλεκτο, το ουίσκι, έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός έμβιου οργανισμού. Γέννηση, ανάπτυξη, θάνατος και αναγέννηση.
Η ποικιλία του ουίσκι και η δυνατότητα τεράστιας επιλογής οφείλεται κατά κύριο λόγο στα διαφορετικά είδη σπόρων που χρησιμοποιούνται κατά τη ζύμωση, στην πηγή του νερού καθώς και στο προσωπικό στιλ του παραγωγού. Η ποικιλία αυτή σε συνδυασμό με τη χρήση του αποτυπώνεται και στην ονομασία.
Οι Σκοτσέζοι και οι Ιρλανδοί ήταν οι πρώτοι που απέσταξαν ουίσκι αφού έμαθαν την τέχνη της απόσταξης από τους Άραβες και τους Κινέζους στις αρχές του 6ου μ.Χ. αιώνα. Η πρώτη κατά κοινή ομολογία, ιστορική αναφορά του ουίσκι εντοπίζεται το 1494. Σε καταχώριση του υπουργείου Οικονομικών της Σκωτίας, ο τότε βασιλιάς Τζέημς ο Δ' παραγγέλλει «οκτώ bools (μεζούρα της εποχής) βύνης στο μοναχό Τζον Κορ για τη παραγωγή uisge beatha».
Οι λόγοι αυτής της παραγγελλίας ήταν καθαρά ιατρικοί, καθώς εκείνη την εποχή, τόσο οι μοναχοί, όσο και οι χωρικοί, έπιναν το οινοπνευματώδες αυτό ποτό, ως φάρμακο. Οι σπόροι κριθαριού, σιταριού κ.α. πλεόναζαν και η μετέξελιξη της πρωτόγονης μπίρας δημιούργησε το ουίσκι, ένα «φάρμακο» που είχε θεραπευτικές ιδιότητες και συνέβαλε στη μακροζωία.Με την εξέλιξη της απόσταξης, την προσθήκη του προσωπικού ύφους του κάθε παραγωγού, το uisge beatha κατέληξε να ονομάζεται whisky τον 18ο αιώνα. Οι Καναδοί και οι Σκοτσέζοι χρησιμοποιούν σήμερα αυτήν την ονομασία, την ίδια στιγμή που Ιρλανδοί και Αμερικανοί προσθέτουν ένα e (whiskey). Ωστόσο, προτού το «νερό της ζωής» καθιερωθεί παγκοσμίως με αυτές τις δύο ονομασίες, στην Ευρώπη οι Γάλλοι το αποκαλούσαν eau-de-vie και οι Λατινογενείς χώρες aqua vitae.

20 Δεκεμβρίου 2007

Λύκος σε μπαρ

Ένας λύκος έκανε την εμφάνιση του σε ένα κατάμεστο μπαρ, στην Ιταλία, έφαγε ένα σάντουιτς και έφυγε σαν κύριος! Ο λύκος μπήκε στο μπαρ Villetta Barrea, που βρίσκεται κοντά στο εθνικό πάρκο Abruzzo, και σερβιρίστηκε μόνος του αρπάζοντας ένα σάντουιτς από ένα τραπέζι! «Ήταν σαν κακό αστείο αλλά συνέβη πραγματικά. Όλοι είχαν τρομοκρατηθεί και σίγουρα επρόκειτο για λύκο. Μάλλον ξέφυγε από το εθνικό πάρκο,» είπε ο ιδιοκτήτης του μπαρ κύριος Giacinto Lorenzo. Ο 43-χρονος πρόσθεσε ότι το ευχάριστο της υπόθεσης ήταν πως ο λύκος αφού «έφαγε» το σάντουιτς έφυγε χωρίς να ενοχλήσει κανένα από τους παρευρισκόμενους. Οι τοπικές διεξάγουν έρευνα για να ανακαλύψουν πως ο λύκος ξέφυγε από το εθνικό πάρκο και βρέθηκε σε κατοικημένη περιοχή και μάλιστα σε πολυσύχναστο μπαρ!

Δεν τον κερνάγαν και ένα chianti οι άτιμοι μέρες που είναι!

14 Δεκεμβρίου 2007

Κάτω ο Δεκέμβρης

εκτός του ότι είναι ο τελευταίος μήνας του χρόνου, είναι και μήνας σπατάλης, αγάπης και πρεπεισμού. Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί 1. πρέπει να χαλάς όλο τον 13ο μισθό σε δώρα για άτομα που δεν γιορτάζουν. Θέλω να ξεκοκκαλίσω τον 13ο ΜΟΝΗ ΜΟΥ. Αν θελήσω να κάνω δώρο μπορώ να γράψω ένα cd, ένα ωραίο κείμενο για όποιον αγαπάω. κάτι άλλο τέλος πάντων που θα είναι μοναδικό. Δεν θα πληρώσω εγώ τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες!
2. γιατί ντε και σώνει πρέπει να αγαπάς όοοοοοολο τον κόσμο ειδικά αυτές τις μέρες παρόλο που τις άλλες τους βλέπεις και θες να ξεράσεις στα μούτρα τους, και
3. γιατί ντε και σώνει για να βγεις πρέπει να βάλεις τα καλά σου αλλιώς τρως πόρτα! Θέλω να είμαι λέτσος ρε! να βγαίνω να διασκεδάσω και να είμαι εγώ! Να νοιώθω άνετα μέσα στη φόρμα μου, το τριμένο μου τζήν, τα χιλιοπατημένα παπούτσια μου! Τα ίδια λεφτά θα σου αφήσω είτε φοράω το Γκούτσι είτε το Γκούτσα!
ΚΑΤΩ Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ λοιπόν και δεν θέλω αντιρρήσεις!

5 Δεκεμβρίου 2007

Ο Μίκυ μάρτυρας στο δικαστήριο


Πρωτοσέλιδο έγινε στην Ιταλία και έφτιαξε τη διάθεση των αναγνωστών. Ο λόγος για δικαστήριο της Νάπολης, που κλήτευσε ως μάρτυρες, με επίσημο δημόσιο έγγραφο, τον Μίκι Μάους, τη Μίνι, τον Ντόναλντ Ντακ και την Ντέζι, αλλά και τον Τουίτι. Δεν είναι πλάκα. Προφανώς κάποιος κλητήρας, που συνέτασσε την κλήτευση, παρασύρθηκε από το γεγονός ότι ο εναγόμενος Κινέζος έμπορος εκατηγορείτο για αντιγραφή χαρακτήρων της «Ντίσνεϊ» και της «Γουόρνερ Μπρος». «Λυπούμαι που δεν μπορούν να έρθουν να καταθέσουν, γιατί κατοικούν στην Ντίσνεϊλαντ. Μας αρέσει όμως ότι οι χαρακτήρες μας θεωρούνται πραγματικοί. Αυτό θέλαμε ανέκαθεν να πετύχουμε», είπε με χιούμορ εκπρόσωπος της «Ντίσνεϊ». Το θέμα είναι ότι τώρα τα έγγραφα θα πρέπει να επανασυνταχθούν και η δίκη θα καθυστερήσει. Η γραφειοκρατία γαρ. Η δικηγόρος της «Ντίσνεϊ», πάντως, εξέφρασε μία και μόνο ελπίδα: να μην ασκηθεί δίωξη κατά των καρτούνς, επειδή δεν θα εμφανιστούν στη δίκη!

Τιμή-ρεκόρ για την παλιότερη Rolls RoyceΤην υψηλότερη τιμή πώλησης για αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν πριν από το 1905 έπιασε η παλιότερη «εν ζωή» Rolls Royce, σε δημοπρασία που έγινε την Τρίτη (4/12) στο Λονδίνο.
Ανώνυμος Βρετανός συλλέκτης παλιών αυτοκινήτων πλήρωσε 3,5 εκατομμύρια αγγλικές λίρες για να αποκτήσει το όχημα-αντίκα, σημειώνοντας έτσι ρεκόρ όχι μόνο για μεγαλύτερη τιμή πώλησης που «έπιασε» ποτέ μια Rolls Royce, αλλά και για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για αυτοκίνητο κατασκευασμένο πριν το 1905.
Το τελικό ποσό που δόθηκε για το κάμπριο διθέσιο αυτοκίνητο, το οποίο είναι το τέταρτο που κατασκεύασαν μαζί οι Charles Rolls και Henry Royce και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, ήταν διπλάσιο από την τιμή εκκίνησης που έδωσε ο οίκος Bonhams.
Μιλώντας στο Reuters, ο Tim Schofield, επικεφαλής του τμήματος δημοπρασίας οχημάτων του Bonhams, επεσήμανε ότι το αυτοκίνητο βρίσκεται σε τόσο καλή κατάσταση, ώστε ο νέος του ιδιοκτήτης μπορεί να το οδηγήσει όποτε θέλει. «Αν πειράξεις λίγο το καρμπυρατέρ του αυτοκινήτου και είσαι σίγουρος ότι η μπαταρία είναι γεμάτη, μπορείς να κάνεις με αυτό μια από τις καλύτερες βόλτες της ζωής σου», είπε χαρακτηριστικά

4 Δεκεμβρίου 2007

Χιμπατζήδες νικούν φοιτητές σε διαγωνισμό μαθηματικών!


Αν υπήρχε στοίχημα για το νικητή διαγωνισμού μαθηματικών μεταξύ χιμπατζήδων και φοιτητών πανεπιστημίου, οι περισσότεροι θα πόνταραν στους φοιτητές. Όπως αποδείχτηκε όμως, θα έχαναν…
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία έβαλαν απέναντι νεαρούς χιμπατζήδες και προπτυχιακούς φοιτητές μαθηματικών και τους υπέβαλαν σε τεστ απομνημόνευσης αριθμών, με στόχο να μελετήσουν την μνήμη των χιμπατζήδων σε σχέση με αυτή των ανθρώπων.
12 φοιτητές είχαν «αντιπάλους» 12 χιμπατζήδες (τρία ζευγάρια ηλικίας 5 ετών με τις μητέρες τους) και χωρισμένοι σε ομάδες κάθονταν μπροστά σε μια οθόνη αφής στην οποία παρουσιάζονταν νούμερα από το 1 μέχρι το 9. Αφού άγγιζαν το πρώτο νούμερο, τα υπόλοιπα μετατρέπονταν σε λευκά τετράγωνα, στα οποία οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να τοποθετήσουν τους αριθμούς που βρίσκονταν εκεί πριν.
Οι χιμπατζήδες νίκησαν πανηγυρικά, πετυχαίνοντας πολύ μεγαλύτερο αριθμό σωστών απαντήσεων από τους φοιτητές, και αποδεικνύοντας, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι σε συγκεκριμένα τεστ μνήμης είναι πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους. Όπως εξήγησε και ο επικεφαλής της έρευνας, Tetsoro Matsuzawa «οι νεαροί χιμπατζήδες έχουν εξαιρετική μνήμη-πολύ συχνά καλύτερη από αυτή των ανθρώπων».

3 Δεκεμβρίου 2007

Σύνταξη

Ολοι κάπου θα έχετε διαβάσει εκείνη την χιουμοριστική αγγελία που έλεγε "Ζητείται γέρος με πάρκινσον από πιτσαρία για να ρίχνει τυρί στα μακαρόνια". Να δείτε που έτσι όπως το πάνε, αυτό θα είναι η πραγματικότητα. Γέροι με πάρκινσον στις πιτσαρίες, γέροι βαρήκοοι θα σηκώνουν τα τηλέφωνα στις υπηρεσίες του Δημοσίου, γριές με καταρράκτη θα είναι γραμματείς, γριές και γέροι με αλτσχάιμερ θα είναι καθηγητές και δάσκαλοι. Και οι γιατροί αντί για φακελλάκια, θα ζητάνε φαρμακάκια.

Δεν λέω, δεν είναι κακό. Θα γίνουμε η πρώτη χιουμοριστική χώρα. Μέχρι τώρα είμαστε η ρεζιλίκι χώρα.

Ο καιρός γαρ εγγύς! και αν αυτό το λέει ο κ. Λιακόπουλος με αισιοδοξία ότι θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο, εγώ το λέω με απαισιοδοξία ότι τα πράγματα που πάνε προς το κακό, απλά θα πάνε προς το χειρότερο!

Τι ψάρεψες σήμερα?

Ένα ελάφι Dama-Dama παραλίγο να πιαστεί στο παραγάδι που έριξε στη θάλασσα ένας ερασιτέχνης ψαράς στη Ρόδο! Μισό μίλι ανοιχτά της περιοχής Σορωνή ο ψαράς Γιάγκος Παπαγρηγορίου την ώρα που έριχνε το παραγάδι του, κατάλαβε κάτι να κινείται στη θάλασσα. «Στην αρχή φοβήθηκα γιατί νόμιζα ότι επρόκειτο για καρχαρία», λέει ο 50χρονος ψαράς, ο οποίος όταν πλησίασε διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ένα ελάφι! Ήταν απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, μόλις άρχισε να σκοτεινιάζει. Όταν ο ψαράς με τη μικρή του βάρκα βρέθηκε δίπλα στο ελάφι είδε το μικρό ζώο να προσπαθεί να κρατηθεί στην επιφάνεια! «Ήταν πολύ δύσκολο να το βγάλω από τη θάλασσα, γιατί κλωτσούσε», λέει ο Γιάγκος Παπαγρηγορίου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι με πολλή δυσκολία και αφού η βάρκα του έβαλε πολλά νερά κατόρθωσε να του δέσει με ένα σχοινί τα πισινά πόδια και να το βγάλει από τη θάλασσα! Ήταν ένα θηλυκό ελάφι βάρους περίπου 25 κιλών που κανένας δεν μπορεί να ξέρει πώς βρέθηκε στη θάλασσα. Η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι κυνηγήθηκε από αδέσποτα σκυλιά και για να γλιτώσει έπεσε στη θάλασσα, με αποτέλεσμα τα ρεύματα να το παρασύρουν στο ανοιχτό πέλαγος!

Ο ψαράς αμέσως έβγαλε στη στεριά το ελάφι και φρόντισε να το αφήσει μέσα σ΄ ένα πολυβολείο στην παραλία της Σορωνής, αφού έκλεισε όλες τις πόρτες για να μη φύγει. Παράλληλα φρόντισε να ειδοποιήσει την αστυνομία. Δύο ειδικοί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία παρέλαβαν το ελάφι και το μετέφεραν στο πάρκο του Δήμου Ρόδου στην περιοχή Ροδίνι, όπου βρίσκονται και άλλα ελάφια. Σήμερα το μεσημέρι το ελάφι θα μεταφερθεί στη δασώδη περιοχή του Αγίου Σουλά και θα αφεθεί ελεύθερο...

2 Δεκεμβρίου 2007

ο προστάτης της κλανιάς

Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη ανακάλυψη πρέπει να ενταχθεί στο τεχνολογικό κομμάτι, επειδή όμως «βελτιώνει» τη ζωή μας» (=gadget;!), θα κάνουμε μια αναφορά. Άλλωστε η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης επέτρεψε την εφεύρεση του fart protector.Ο fart protector, προστάτης "ηχηρών ξεφυσημάτων από τον πισινό" - όπως λέει και η Wikipedia, έχει κατοχυρωθεί επίσημα με πατέντα και αποτελείται από ένα αυτοκόλλητο που τοποθετείται εντός ειδικού εσωρούχου στο πίσω μέρος. Το «αυτοκόλλητο» διαθέτει ενεργό άνθρακα που επιτρέπει την εξουδετέρωση των τοξικών μυρωδιών που εκπέμπονται από το ανθρώπινο σώμα. Προς το παρόν ο fart protector είναι πρωτότυπος και δεν έχει τεθεί σε παραγωγή. Ωστόσο δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιείται ένα ειδικό εξάρτημα για την αποφυγή ή την απομάκρυνση δυσάρεστων μυρωδιών που εκπέμπονται από τον άνθρωπο. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι τα ηχηρά ξεφυσήματα δημιουργούνται από το συνδυασμό υδρόθειου (S204H2 ) και μεθανίου (CH) και αποτελούν φυσιολογική εξαέρωση του οργανισμού που δεν έχει άλλες διεξόδους απελευθέρωσης των αερίων πέρα από την πρωκτική και τη στοματική οδό (καθώς το δέρμα είναι αεροστεγές).