6 Μαρτίου 2008

Πλημμύρα στο Grand Canyon


Ένα εκατομμύριο λίτρα νερού ανά δευτερόλεπτο απελευθερώνονται από την τεχνητή λίμνη πάνω από το Γκραντ Κάνιον, στην Αριζόνα, σε ένα εγχείρημα που μιμείται τις φυσικές πλημμύρες που κάποτε ανανέωναν με ιζήματα το οικοσύστημα του φαραγγιού.
Το νερό άρχισε να ξεχύνεται το απόγευμα της Τετάρτης από τέσσερις γιγάντιους ατσάλινους σωλήνες στο φράγμα του ποταμού Κολοράντο που σχηματίζει τη λίμνη Πάουελ στα σύνορα Αριζόνα-Γιούτα.
«Αυτό μας δίνει μια ματιά σε αυτό που κάνει η φύση εδώ και εκατομμύρια χρόνια, καθώς σκαλίζει το βράχο και δημιουργεί αυτό το υπέροχο φαράγγι» είπε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών Ντιρκ Κέμπθορν μόλις τράβηξε το μοχλό που άνοιξε το φράγμα.
Η ροή ήταν τόσο μεγάλη ώστε θα μπορούσε να γεμίσει το Εμπάιερ Στέιτ Μπίλντινγκ σε 20 λεπτά, σχολίασε.
Το νερό που θα κυλά μέχρι την Παρασκευή στους ψαμμιτικούς μαιάνδρους του φαραγγιού ανεβάζει τη στάθμη κατά 0,6 έως και 4,5 μέτρα. Οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι θα αφήσει πίσω του αποθέσεις άμμου και ιζημάτων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Μέχρι την κατασκευή του φράγματος Glen Canyon το 1963, ο ποταμός Κολοράντο που σκάλισε το Γραντ Κάνιον ήταν ζεστός και λασπώδης, και οι φυσικές ανοιξιάτικες πλημμύρες συσσώρευαν υλικό απαραίτητο για τη χλωρίδα και πανίδα του συστήματος.
Το φράγμα συγκρατεί τώρα το 98% των ιζημάτων και αφήνει το ποτάμι διαυγές και κρύο. Αυτό συν'εβαλε στην εξαφάνιση δύο ειδών ψαριών και σπρώχνει στα όρια δύο ακόμα ήδη.
Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Πάρκου Γκραντ Κάνιον προκαλούν τώρα τεχνητές πλημμύρες όποτε υπάρχει αρκετό ίζημα στη λίμνη, περίπου κάθε ένα με δύο χρόνια, ανάλογα και με την κάθε εποχή των μουσώνων στην Αριζόνα.
Μέχρι σήμερα είχαν γίνει δύο τεχνητές πλημμύρες, το 1996 και το 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μια μπούρδα