4 Οκτωβρίου 2007

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων


Ενας περίεργος ήχος ακουγόταν μέσα στην ησυχία της νύχτας.Κράκ-Κράκ-Κράκ. Στο τσίρκο όλοι βρίσκονταν στην αγκαλιά του Μορφέα. Ακόμα και ο φύλακας. Ο ήχος Κράκ-Κράκ-Κράκ πλησίαζε. Τα ζώα είχαν αρχίσει να είναι ανήσυχα. Το λιοντάρι στριφογύριζε στο κλουβί του μουγκρίζοντας. Οι μαϊμούδες πάλευαν μεταξύ τους ποιά θα πλησιάσει πρώτη στα κάγκελα για να δεί τί είναι ο ήχος που πλησιάζει. Κρακ-Κρακ-Κρακ.
Ξαφνικά μιά τεράστια ψιλόλιγνη σκιά εμφανίστηκε. Παρόλο που ο σύνδεσμος την είχε προδώσει, σήμερα ήταν η μεγάλη η νύχτα. Κρακ-Κρακ-Κρακ. Ενα σατανικό χαμόγελο φάνηκε στο πρόσωπο της σκιάς. «Σήμερα θα πάρω την εκδίκησή μου. Δεν γίνεται αυτό το παλιοτσίρκο να με απορρίπτει, ποιόν εμένα τη σκιά λάστιχο. Θα τους δείξω εγώ τί αξίζω. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει». Κρακ-Κρακ-Κρακ πλησίασε στο μέρος που φύλαγαν τα άλογα. Είχε αποφασίζει να πάρει μαζί της την καλύτερη ατραξιόν του τσίρκου. Το άλογο με τις πυζάμες. Εβγαλε από την τσέπη της πέντε κουταλιές ζάχαρη και τις έδωσε στο άλογο. Αυτό ευτυχισμένο άρχισε να χλιμιντρίζει και να γλείφει τη σκιά. Τότε ο φύλακας κάτι μουρμούρισε και στριφογύρισε μέσα στον ύπνο του. Η σκιά άγγιξε την πόρτα και αυτή κρακ-κρακ άνοιξε. «να πάρει ξέχασα να φέρω μαζί μου το λάδι. Καλά μου έλεγε η μάνα μου ‘φάε λάδι και έλα βράδυ’, τώρα όλο το τσίρκο θα ξυπνήσει με αυτή την αναθεματισμένη πόρτα». Ομως για καλή της τύχη ο ύπνος στο τσίρκο συνεχιζόταν. Η τεράστια ψιλόλιγνη σκιά Κρακ-Κράκ-Κράκ ανέβηκε γρήγορα στο άλογο και έφυγε τρεχάλα.
Εφτασαν καταλαχανιασμένοι στο σπίτι. Η σκιά έκρυψε το άλογο με τις πυζάμες στο σαλόνι, πίσω από το πιάνο. Ακόμα και αν αυτό άρχιζε να φωνάζει, η σκιά έπαιζε τόσο άσχημα πιάνο που κανείς δεν θα υποπτευόταν ότι η σπάνια ατραξιόν του τσίρκου ήταν κρυμμένη στο σαλόνι της.
Την άλλη μέρα αργά το μεσημέρι η σκιά πήγε ξανά στο σαλόνι. Πήγε να δώσει στο άλογο με τις πυζάμες την πρωινή του ζάχαρη. Τότε έντρομη ανακάλυψε ότι είχε κλέψει ένα συνηθισμένο



Η Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (Παρίσι 1978)


Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων διότι συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευθεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
Αρθρο 1: Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Αρθρο 2: Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδα, προσοχή και προστασία από τον άνθρωπο.
Αρθρο 3: Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική, πρέπει να γίνεται στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμία πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Αρθρο 4: Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο - γη, θάλασσα, αέρα - και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου, ακόμη και αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς, είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη των δικαιωμάτων αυτού.
Αρθρο 5: Κάθε ζώο που, από παράδοση, θεωρείται κατοικίδιο, δικαιούται να ζήσει με τον ρυθμό και με τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Αρθρο 6: Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου, έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Αρθρο 7: Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Αρθρο 8: Οποιοσδήποτε πειραματισμός επάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός κ.λ.π. αντίθετα προς τα δικαιώματα των ζώων, εφ' όσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα, από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Αρθρο 9: Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Αρθρο 10: Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων, για τη διασκέδαση του ανθρώπου.Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα, αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Αρθρο 11: Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Αρθρο 12: Κάθε πράξη που προκαλεί τον θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί γενοκτονία, έγκλημα απέναντι στο είδος.Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Αρθρο 13: Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και στο σινεμά με θύματα ζώα, πρέπει να απαγορευθεί, και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Αρθρο 14: Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν από τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μια μπούρδα