29 Οκτωβρίου 2007

Σκυλίσια πολυτελέστατη ζωή

Η έκφραση σκυλίσια ζωή, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, δεν είναι πια δόκιμη αν θέλει κανείς να περιγράψει μια δύσκολη και στερημένη καθημερινότητα. Γιατί τα σκυλάκια στις μέρες μας περνάνε ζωή χαρισάμενη, με παροχές, υπηρεσίες και αξεσουάρ κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους. Πανάκριβα περιλαίμια με διαμάντια, καλλυντικά, ινστιτούτα μασάζ, ακόμα και ασφάλειες ζωής αποδεικνύουν ότι τίποτε δεν είναι πολύ ακριβό ή υπερβολικό για τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Οι ψυχολόγοι ωστόσο, σπεύδουν να επισημάνουν ότι όλα αυτά είναι πράγματα που σίγουρα δεν τα χρειάζονται τα κατοικίδια, αλλά τα χρειαζόμαστε εμείς για να καλύψουμε τα συναισθηματικά μας κενά. Η πραγματικότητα ωστόσο έχει όλα τα χαρακτηριστικά του αξιοπρόσεκτου φαινομένου. Στο Τόκιο, τη Νέα Υόρκη, το Μιλάνο, το Παρίσι, δηλαδή σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες της μόδας πραγματοποιούνται ντεφιλέ και για τα τετράποδα, αφού η μόδα γι' αυτά έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια βιομηχανία που καλύπτει τόσο τον τομέα του pret-a-porter όσο και τον τομέα της haute couture. Την ίδια ώρα, μια ειδική μπανιερίτσα για το pet μπορεί να κοστίζει και 5.000 ευρώ, ενώ ένα ψαλίδι για το κούρεμά του μπορεί να κοστίζει 1.300 ευρώ. Οσο για την περιποίηση του πεντικιούρ του, υπολογίστε 43 ευρώ ακατέβατα. Εδώ και πέντε χρόνια η αγορά που περιστρέφεται γύρω από τα pets παρουσιάζει έκρηξη, αφού ο κύκλος εργασιών της έχει αυξηθεί κατά 30%. Χιλιάδες gadgets και αξεσουάρ για σκυλιά και για γάτες καταλαμβάνουν μεγάλους χώρους ακόμα και ορόφους μεγάλων εμπορικών κέντρων σε όλο τον κόσμο, ενώ στο χορό έχουν μπει και οι μεγάλες μάρκες πολυτελείας, βλέπε Dior, Gucci, Vuitton κτλ. Κάθε Παριζιάνα φιλόζωη που σέβεται τον εαυτό της εξασφαλίζει μια κούρα χαλάρωσης και ομορφιάς για το κατοικίδιό της που μπορεί να κυμαίνεται από 30 έως 90 ευρώ ανάλογα με το μέγεεθος του ζώου. Μάλιστα, στα πιο ακριβά προάστια όλων των μεγαλουπόλεων της Ευρώπης ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ειδικά spas για pets.Παράλληλα, αρχίζουν δειλά-δειλά και οι πρώτες ασφάλειες ζωής και τα προγράμματα περίθαλψης για κατοικίδια. Και για να μη νομίζετε ότι σας κάνουμε πλάκα, σας πληροφορούμε ότι η SanteVet στη Γαλλία προτείνει το πακέτο premium έναντι 28 ευρώ το μήνα που εξασφαλίζει την ιατρική περίθαλψη των τετράποδων σε συνεργασία με ένα δίκτυο 4.500 κτηνιάτρων. Η εταιρεία, που έχει έδρα στην πόλη Λιόν, ιδρύθηκε το 2003 και μέχρι σήμερα καλύπτει πάνω από 30.000 κατοικίδια, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια, μέσα στο 2006 έχει δώσει 6 εκατομμύρια ευρώ για ιατρικά έξοδα των ασφαλισμένων της. Η ουσία είναι μία: ποτέ στο παρελθόν όσοι είχαν κατοικίδια δεν ξόδευαν τόσο για την τετράποδη συντροφιά τους. Ο σκύλος και η γάτα έχουν γίνει πια μέλη της οικογένειας σχεδόν ισότιμα. Μάλιστα, στα μάτια κάποιων ένα σκυλί μπορεί να είναι το ίδιο σημαντικό με το παιδί τους. Και όπως συμβαίνει και με τα παιδιά, πιστεύουν ότι μπορούν να τους δείξουν καλύτερα την αγάπη τους κάνοντας τους ακριβά δώρα.
Διαμονή, μενού και αρώματα
Οταν λοιπόν ένα κατοικίδιο φτάνει να φοράει λουράκι που είναι πιο ακριβό και από το σύνολο του περιεχομένου της μπιζουτιέρας της κυρίας του, πρέπει να έχει και τις ανάλογες εξόδους του για να το δείξει. Μια τέτοια έξοδο που συνδυάζει την πολυτέλεια με τη γαστριμαργία εξασφαλίζουν καλά εστιατόρια, όπως αυτό του «Trianon Palace» στις Βερσαλλίες και του «Crillon» που σερβίρουν ιδιαίτερα μενού για σκύλους και γάτες έναντι 400 ευρώ. Αν μάλιστα κάποιος επιλέξει να μείνει σε σουίτα του «Trianon» μπορεί να έχει και room service ειδικό για το κατοικίδιο του, που προβλέπει βόλτα στο πλησιέστερο πάρκο, φαγητό από ειδικό σεφ και ένα μπουκαλάκι αρώματος Oh my Dog! Αυτό το άρωμα είναι το πρώτο άρωμα haute προδιαγραφών για σκύλους που δημιούργησαν πρώην συνεργάτες του οίκου Givenchy. Από την πλευρά του, το ξενοδοχείο «Crillon» προτείνει στους πελάτες του που δεν πάνε πουθενά χωρίς το κατοικίδιό τους, το πακέτο «Dog de Crillon», που περιλαμβάνει ένα καλάθι ειδικό για σκύλους, το οποίο περιέχει ένα παιχνίδι, ένα ειδικό κόκαλο, ένα μπολ-σερβίτσιο και ένα μπουκάλι μεταλλικό νερό. Και τα δύο ξενοδοχεία προβλέπουν ειδικό groom που μπορεί να υπηρετεί τα κατοικίδια όταν τα αφεντικά είναι απασχολημένα με τα προσωπικά τους ψώνια και όχι μόνο. Οσο για τα επιδόρπια... έχει γεμίσει η αγορά με ειδικά γλυκά για σκύλους, χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και αλάτι για να μην ανατρέπουν την ισορροπία της υγιεινής διατροφής τους.
Γενέθλια, γάμοι, κηδείες και (μεγάλες) κληρονομιές
Το Dog Attitude όμως, η μόδα που έχει εισβάλλει και στην Ευρώπη μετά την Αμερική και την Ιαπωνία όπου βρίσκεται σε έξαρση, δεν σταματά μόνο σε αυτά. Η λατρεία για τα ζώα έχει οδηγήσει σε θεσμούς όπως τα ειδικά καλλιστεία για τετράποδα, τα βαφτίσια, τους γάμους ακόμα και τις κηδείες που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα κατοικιδίων. Και βέβαια διοργάνωση γενεθλίων. Ενδεικτικό της ακραίας αυτής τάσης είναι το γεγονός ότι στη Νέα Υόρκη ο ιδιοκτήτης ενός pet ξοδεύει ετησίως 7.000 ευρώ για τις ανάγκες του, ποσό μέσα στο οποίο δεν περιλαμβάνεται πάντα και το κόστος του χριστουγεννιάτικου δώρου του. Αλλά δεν τελειώνουν εδώ οι ακρότητες... Ισως η μεγαλύτερη όλων είναι η απόφαση πάμπλουτων ανθρώπων να κληροδοτήσουν τεράστιες περιουσίες στα κατοικίδιά τους. Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα ήταν η Λιόνα Χέλμσλέϊ, η ιδιοκτήτρια ξενοδοχείων στη Νέα Υόρκη που προτίμησε να αφήσει στον αγαπημένο της σκύλο, τον Trouble, ένα λευκό μαλτέζικο, 12 εκατομμύρια δολάρια. Η Χέλμσλέϊ ήταν γνωστή και ως «βασίλισσα του κακού» επειδή φερόταν στο προσωπικό των ξενοδοχείων της σαν να επρόκειτο για σκλάβους, ενώ το άλλο παρατσούκλι της ήταν το «rich bitch» -πλούσια σκύλα- επειδή τα πήγαινε καλύτερα με τα σκυλιά απ' ό,τι με τους ανθρώπους. Ο Trouble όμως δεν είναι ο πιο πλούσιος τετράποδος κληρονόμος. Τα σκήπτρα κρατάει ο Gunther ο τέταρτος, είναι λυκόσκυλο και ο μοναδικός κληρονόμος της κόμισσας Καρλότα Λίμπενσταϊν που έκρινε σωστό να του αφήσει ολόκληρη την περιουσία της, που ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια.

3 σχόλια:

  1. ΕΛΕΟΣ!!! Μόνο πραγματικοί φιλόζωοι δεν είναι όλοι αυτοί. Εγώ θα τους χαρακτήριζα ξιπασμένους, ανόητους,κούφιους ανθρώπους, που νομίζουν ότι τα ζώα έχουν ανάγκη από στρας και μπριγιάν. Το ζώο μόνο την αγάπη μας θέλει, το φαγητό του και μία αξιοπρεπή ζωή, αυτά το κάνουν ευτυχισμένο.Όλα αυτά τα κάνουν για επίδειξη, για να καλύψουν την κενότητα τους. Αν πραγματικά ήταν φιλόζωοι όπως θέλουν να αποκαλούνται, ας βοηθούσαν οικονομικά στη διάσωση τόσων και τόσων ζώων που κοντεύουν να εξαφανιστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι όχι μόνο ζώων, θα μπορούσαν να συμβάλλουν και σε πολλά ιδρύματα για την βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Άνετα θα περίσσευαν και για να βοηθήσει άλλα ζώα, και για να περάσει με όλες του τις ανέσεις το αγαπημένο κατοικίδιο του καθενός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.
    το οτι προσφέρουν στα δικά ζώα τους πάντως, δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν προσφέρουν στα παιδάκια ή σε άλλα ζωάκια ή στους φτωχούς. Ουτε κενοί είναι. Κενός είναι κάποιος χωρίς συναισθήματα. Αυτοί έχουν, έστω και αν τα έχουν μόνο για τα ζωάκια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μια μπούρδα