9 Οκτωβρίου 2007

Επί του καναπέος

Είναι μία νέα μορφή εναλλακτικών διακοπών με φανατικούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι οργάνωση ανταλλαγής φιλοξενίας. Είναι ένα κίνημα που προωθεί την ειρήνη και την κατανόηση μεταξύ των λαών. Η νέα μόδα στις διακοπές ονομάζεται couch surfing ή, αν προτιμάτε, καναπεδο-σερφάρισμα.
Είναι η συνήθεια εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών του Διαδικτύου να φιλοξενούν και να φιλοξενούνται σε οικογένειες του εξωτερικού, μακριά από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, και συγκεκριμένα στον...καναπέ οποιουδήποτε σπιτιού, όπου δεν γνωρίζουν καν εκ των προτέρων την οικογένεια ή το άτομο που διαμένει στο συγκεκριμένο σπίτι.
Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα δείγματα των θετικών εκφάνσεων της παγκοσμιοποίησης που είναι αποτέλεσμα της εξάπλωσης του Ιντερνετ, μία ιδέα με αγνές προθέσεις που σίγουρα μπορεί να βελτιώσει τις ζωές όλων όσοι συμμετέχουν.
Το καναπεδο-σερφάρισμα έχει βρει χιλιάδες υποστηριχτές και στη χώρα μας, όπως τη Λένα Μπαμπασάκη, τη Βανέσα Φουντούλη, τον Μάριο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Τσιαμαντάνη που αποφάσισαν να ταξιδέψουν και να φιλοξενήσουν επισκέπτες από τον Αγιο Μαυρίκιο μέχρι τη Μογγολία και από τη Σρι Λάνκα μέχρι τις Μπαχάμες. Συνδετικός κρίκος όλων: ο καναπές!
Οι Ελληνες σέρφερΜε μότο τους «ας κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, έναν καναπέ τη φορά», οι Ελληνες couchsurfers πήραν τις «σανίδες» τους, πληκτρολόγησαν στην οθόνη του υπολογιστή τους τη διεύθυνση www.couchsurfing.com κι άρχισαν να σερφάρουν για να «ψαρέψουν» τον πιο άνετο καναπέ!
Οι επιλογές πολλές. Αναζητάς ανάμεσα σε 253.664 μέχρι στιγμής εγγεγραμμένους χρήστες, σε 26.995 πόλεις, τον καναπέ που σου κάνει -για την ακρίβεια- τον καναπέ που θα σε φιλοξενήσει. Το βασικό συνδετικό στοιχείο ανάμεσα σε όλους είναι η αγάπη για τα ταξίδια και το ανοιχτό μυαλό και καρδιά στο άγνωστο.
Μεταξύ των Ελλήνων couch surfers, είναι και οι Βανέσα Φουντούλη και Δημήτρης Τσιαμαντάνης. Στην ερώτησή μας «τι είναι αυτό που τους έχει μείνει από τις μέχρι τώρα εμπειρίες τους» και οι δυο απαντούν «γνωριμίες και φιλίες με όλο τον κόσμο, μία διαφορετική και ανοιχτή άποψη για τους λαούς αυτής της γης, η μύηση στον εθελοντισμό, η ιδέα της συνεργασίας με άτομα που είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, η επαφή με τη φύση, με τα κοινά, η φιλοξενία, η αγάπη.
Ολες οι εμπειρίες μας ήταν ξεχωριστές, από κάθε άτομο που έχουμε φιλοξενήσει κρατάμε και κάτι τελικά, ενώ με πολλούς έχουμε ακόμα επαφή, αφού είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να ενεργοποιηθούν τα μέλη της επαρχίας, ώστε να γίνει ολόκληρη η χώρα μας μια μεγάλη παρέα».
Πως γίνεσαι couchsurferΜέσω της ιστοσελίδας οποιοσδήποτε θέλει, μπορεί να «γραφτεί», δηλαδή να φτιάξει, χωρίς κανένα κόστος, ένα προσωπικό προφίλ, γράφοντας μερικές πληροφορίες για τον εαυτό του και προσθέτοντας, αν το επιθυμεί, και μερικές φωτογραφίες. Μετά, απλά χρησιμοποιεί τα εργαλεία αναζήτησης για να βρει τον καναπέ που του ταιριάζει.
Φυσικά για να προκύψει η φιλοξενία είναι απαραίτητη η συγκατάβαση του «οικοδεσπότη», αφού τα πάντα είναι εθελοντικά και τίποτα υποχρεωτικό. Επομένως, επικοινωνία μεταξύ των μελών καλό είναι να υπάρχει μερικές εβδομάδες πριν το ταξίδι.
«Το μόνο που χρειάζομαι για ένα ταξίδι είναι το εισιτήριο»Την αίσθηση ότι ο κόσμος μίκρυνε έχει ο 30χρονος Μάριος Παπαγεωργίου, μηχανολόγος-μηχανικός από το Κορωπί και φανατικός couchsurfer. Ο ίδιος μυήθηκε στον μαγικό κόσμο του καναπεδο-σερφαρίσματος από απλή... περιέργεια!
Οπως αναφέρει, «πριν από ενάμιση χρόνο γράφτηκα από περιέργεια στην κοινότητα. Δεν είχα ιδέα για το πόσο πολύ θα με επηρέαζε. Δεκαοχτώ μήνες αργότερα, έχω γνωστούς και φίλους από όλο τον κόσμο.
To email μου είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, ενώ το μόνο πράγμα που με χωρίζει από ένα ταξίδι οπουδήποτε είναι ένα εισιτήριο.
Ο πρώτος... μουσαφίρηςΗ πρώτη καλεσμένη μας ήταν η Στεφανία, μητέρα τριών απίστευτων πιτσιρικιών, από την Ιταλία. Εμεινε ένα βράδυ, ερχόμενη από την Πάτρα, ενώ την επόμενη μέρα πήρε το τρένο για Βόρεια Ελλάδα. Ηταν ευγενέστατη και μας έκανε δώρο κι ένα cd με ιταλική μουσική. Από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους που φιλοξένησα ήταν ο Javi από τη Σαραγόσα, ο οποίος ξεκίνησε από τη Γαλλία με το ποδήλατό του, έκανε τον γύρο της μισής (ανατολικής) Ευρώπης, ενώ σε κάθε μέρος που σταματούσε έτρεχε και στον αντίστοιχο μαραθώνιο.
Μετά την Αθήνα, στόχος ήταν η Ινδία, αλλά ένα πρόβλημα στη βίζα του τον έκανε να μείνει για τα Χριστούγεννα και έτσι γνωριστήκαμε καλύτερα. Εμεινε σε πολλούς Αθηναίους σέρφερ και ανάμεσα σ' αυτούς κι εγώ, για μία βδομάδα. Δεθήκαμε λόγω χαρακτήρα και τώρα που είναι στο Νεπάλ, ακόμα τα λέμε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Τον περασμένο Νοέμβριο έκανα το πρώτο μου ταξίδι χρησιμοποιώντας το site, περνώντας σε διάστημα δύο εβδομάδων από Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Γερμανία. Δεν αντιμετώπισα ούτε μισό πρόβλημα, αφού είχα κάνει τις επαφές μου νωρίτερα, και πήγα με μεγάλη σιγουριά και ασφάλεια», προσθέτει ο Μάριος.
«Μαζί με τον γιο μου βάλαμε ολόκληρο τον κόσμο σπίτι μας»Ενα από τα παλαιότερα μέλη της ελληνικής κοινότητας των couchsurfers, η Λένα Μπαμπασάκη, η οποία μαζί με τον γιο της έχει δεχθεί επισκέπτες από Αίγυπτο, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βιετνάμ, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Εκουαδόρ, Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Λιθουανία, Μεγάλη Βρετανία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Ν. Αφρική, Ολλανδία, Περού, Πολωνία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Σλοβενία, Σουηδία, Ταϊλάνδη, Τασμανία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία και Χονγκ Κονγκ.
Εμαθε Ελληνικά«Υποδέχτηκα τον πρώτο μου φιλοξενούμενο, τον Jaime, 25 χρονών, από την Κολομβία τον Μάιο του 2006 και μετά ακολούθησαν αρκετοί», αναφέρει η ίδια χαμογελώντας. «Ο Gustavo από τη Βραζιλία φιλοξενήθηκε τρεις φορές στον καναπέ μου. Την τελευταία φορά, έπειτα από 1 μήνα διαμονής του στη Θεσσαλονίκη, μιλούσε Ελληνικά και έπαιζε Τσιτσάνη.
«Μαζί με τον γιο μου καταφέραμε να χωρέσουμε ολόκληρο τον κόσμο στο σπίτι μας. Ο μικρός μου έχει στη βιβλιοθήκη του παραμύθια από την Πολωνία, κόμικς από την Ταϊλάνδη και την Τσεχία, βιβλία στα Ρωσικά, Λιθουανικά, Γαλλικά, Εβραϊκά, Νορβηγικά. Από την ηλικία των 5 ετών γνωρίζει Αγγλικά, ενώ όταν δεν έχουμε φιλοξενούμενους παραπονιέται», καταλήγει η Λένα.

Πρέπει άραγε να βάλεις φωτογραφία του καναπε?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μια μπούρδα